Plastbrannen i Re har utløst en av de mest alvorlige naturkatastrofene i Vestfold noensinne, sier fylkesmiljøvernsjefen.
En måned etter at en 1100 tonn tung plasthaug brant hos bedriften Revac på Linnestad i Re, ser konsekvensene for naturen dramatiske ut.
– Aulivassdraget er Vestfolds beste sjøørretvassdrag, og det er totalt sett plukket opp 1400 kilo død fisk. Det er alvorlig, sier fylkesmiljøvernsjef i Vestfold, Elisabet Rui.
Hun kaller det en naturkatastrofe på linje med Full City-grunnstøtingen.
– Det er en av de alvorligste naturkatastrofene i Vestfold noensinne, sier Rui.
Taper en million kroner
Morten Bjertnæs er en av flere bønder som er rammet etter brannen. Han ser utover til sammen vel 200.000 isbergsalater som må destrueres fordi vannet i elva han bruker er ødelagt.
– Salaten ser fin ut, men må vi bare pløye den ned. Den kan heller ikke brukes til dyrefor, sier Bjertnæs, som har fått omsetningsforbud på salaten. Prøver Mattilsynet har tatt, viser at det er tungmetaller i den.
– Vi taper rundt en million kroner. Men jeg regner med å få erstattet det.
Bjertnæs sier situasjonen er trist for de berørte bøndene.
– Vi vet ikke om vi kan bruke jorden her til neste år. Mattilsynet skal ta nye prøver, så vi avventer det.
– Følger nøye med
Natt til tirsdag brant det igjen hos Revac i Re, under en måned etter plastbrannen. Denne gangen var det en haug med kvernede hvitevarer som brant, og det ser ut som at man slipper større miljøkonsekvenser denne gangen. Brannvesenet følger nå nøye med på bedriften, sier brannsjef i Vestfold Interkommunale Brannvesen, Per Olav Pettersen.
– Når vi ser på omfanget er det klart at vi følger opp bedriften nøye, at de gjør det de kan for å ivareta brannsikkerheten på anleggene sine, sier Pettersen.
– Vil rydde opp
Daglig leder for Revac, Anders Aas, er nå opptatt av å se framover.
– Det som har skjedd er veldig leit, og vi ønsker å rydde opp det vi kan.
Revac har fått kraftig kritikk, blant annet fra naboer, og onsdag kveld holdes det et nabomøte om brannene. Aas sier de skal møte kritikken.
– Først og fremst må vi få på bordet hva kritikken består av. Det blir mye snakk i en slik situasjon.
– Hva tenker du om framtiden til bedriften?
– Jeg ser lyst på framtiden. Vi gjør en veldig god jobb. Vi tar hånd om ressursene samfunnet kaster, og får ut verdiene og avfallet fra dem.